TOKYO`DA ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR MİMARİ

TOKYO`DA ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR MİMARİ
22 Mart
2017
`Tersine çevrilebilir kader` isimli evlerde; elektrik prizleri tavanda, mutfak dolapları yok ve yerler eğimli.
"Tersine Çevrilebilir Kader Kuruluşu" Madeline Gins ve Shusaku Arakawa tarafından oluşturulan sanatçıların, mimarların ve şairlerin bulunduğu bir topluluktur. Kuruluşun çalışmaları ise bedenin, etrafındakilerle eş zamanlı olarak belirli veya belirsiz ilişkisini temel alıyor. Bir bedenin veya bireyin felsefi boyutta ne anlama geldiği, mimari teorileri ve çalışmaları yönetiyor. Bu kuruluşun felsefesinin uygulandığı alanlar arasında deneysel biyoloji, sinirbilimi, kuantum fiziği, deneysel olgu bilim ve ilaç sektörü de var. Mimari projelerde ise apartmanlar, parklar ve yerleşim kompleksleriyle ilgili planlar yer alıyor.
Bunlardan bir tanesi de Tokyo Mitaka'da bulunan Tersine Çevrilebilir Kader Evleri (Reversible Destiny Houses), Shusaku Arakawa ve Madeleine Gins tarafından tasarlanmıştır. Bu evler, oturanların işlemsel eğilimlerini ve önemli düzenleme yeteneklerini açıkça belirtiyor aynı zamanda insan düşünce ve davranışlarını belirleyici rolü üstleniyor. Daha basit bir şekilde söylemek gerekirse bu evlerde bildiklerimizden farklı olarak eğik yerler, yuvarlak duvarlar, garip lamba düğmeleri, tavanda bulunan elektrik prizleri var ve mutfak dolapları yok.
Arakawa ve Gins'in yayımladığı (1997) "Ölmemeye karar verdik" isimli kitapta; dengesiz, fiziksel olarak mücadeleci mekanlar, orada yaşayanların iç güdülerini uyandırır ve daha iyi, uzun hatta sonsuza kadar yaşamalarını sağladığını belirtiyorlar. 9 daireden oluşan bu binadan kısa süreli ev kiralamak mümkün.

İlgili Diğer Makaleler