GÖZ ŞEKLİNDEKİ DEV KÜTÜPHANE

GÖZ ŞEKLİNDEKİ DEV KÜTÜPHANE
13 Kasım
2017
Danimarkalı firma MVRDV, Çin`in yeni kültürel merkezi için göz şeklinde bir kütüphaneye imza attı.

Danimarkalı firma MVRDV Çin'in Tianjin kentindeki yeni kültürel bölge için halka açık kütüphane inşa etti. Kütüphanenin muhteşem tasarımının yanı sıra orta avlusunda bulunan üç boyutlu yuvarlar yapı, binanın ön cephesinden bakıldığında göz gibi görünmesi için özellikle tasarlanmış.

Rafların eğimli çizgileri sayesinde ziyaretçiler oturup kitap okuyabiliyor ve diğer ziyaretçileri de rahatlıkla görebiliyor. MVRDV kurucularından Winy Maas tamamlanan bu iç plan için "neredeyse mağaraya benzer, kesintisiz kitap rafları" yorumunu yapıyor. Kitap rafları oturmak ve üst katlara çıkmak için uygun alanlar yaratıyor. Kütüphane içindeki açılar ve eğimler, yürümek, okumak veya birileriyle buluşmak gibi alanın farklı kullanımları için özel tasarlanmış.

33.700 metre karelik alanda bulunan bina, Danimarkalı firmanın ilk çizimden açılışa kadar (sadece 3 sene) en hızlı bitirdiği proje olmuş. Proje uygulanmasında yerel bir ekibin isteği üzerine üst raflara uzanmak için planlanan odalar yapılmamış. Bu nedenle en üst raflarda şuan kitap görünümünde şeritler yerleştirilmiş.
Kütüphane aynı zamanda ana salondan erişilebilen farklı eğitim tesislerine de sahip. Yeraltı odaları ise dev bir arşiv tutarak ekstra kitap depolanmasına yardımcı oluyor.

Kaynak: Dezeen

İlgili Diğer Makaleler