FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER İMZASIYLA TERMAL TESİS

FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER İMZASIYLA TERMAL TESİS
01 Aralk
2017
Rogner Bad Blumau termal tesisindeki jeotermal santral enerji tasarrufu sağlıyor.

Avusturya'nın Styria bölgesinde bulunan otel ve termal tesis Rogner Bad Blumau'nun tasarımı ünlü tasarımcı Friedensreich Hundertwasser'e, planlaması ve gerçekleştirilmesi ise mimar Peter Pelikan'a ait. Genel olarak tesiste ahşap çatılar, rengarenk cepheler ve altın kubbeler var. Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu bina da tipik bir Hundertwasser tasarımı özellikleri taşıyor. Tesiste 330 renkli kolon ve hiç biri birbirinin aynısı olmayan 2,400'den fazla pencere bulunuyor.

Enteresan bir şekilde bu alan 1970'lerin başında ham petrol ve doğal gaz çıkartma amacıyla kazılmış ve 3000 metre derinlikle sıcak su bulunmuş. Açılan delik amaca uygun olmadığı için kapatılmış. Birkaç yıl sonra bölgedeki genel turizmin gelişmesiyle birlikte sıcak suyun kullanılması için iki etaplı proje hayata geçirildi.
Robert Rogner 1992'de Friedensreich Hundertwasser ile tanıştığında tatil köyü en ufak detayına kadar planlanmıştı, fakat yine de Hundertwasser'in onlarla çalışması için ikna etti. 1993'te inşası başlayan 40 hektarlık alandaki spa merkezi 1997'de açıldı.
2001 yılında tesise kurulan jeotermal santral, sıcak suyu kullanarak elektrik üretmeye başladı. 2,843 metredeki su elektrik üretimi için kullanıldığında bile geriye kalan 85 derecelik su tüm tesise yeterli durumda. Bu sistem sayesinde tasarruf edilen enerji miktarı tam 2,700 aracın bir sene içinde yapacağı yolda harcadığı enerji ile eşit durumda.

İlgili Diğer Makaleler