GAUDI`NÄ°N BARSELONA`DAKÄ° Ä°LK ESERÄ° MÃœZE OLDU

GAUDI`NÄ°N BARSELONA`DAKÄ° Ä°LK ESERÄ° MÃœZE OLDU
11 Ocak
2018
Antoni Gaudí`nin Barselona`daki ilk eseri restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Katalan mimar Antoni Gaudí'nin yaptığı ilk ev büyük bir restorasyondan sonra ziyarete açıldı. Fas motifleri taşıyan 'Casa Vicens' ismindeki renkli ev 1883 - 1885 yılları arasında Barcelona'da inÅŸa edildi. Emlak broker'ı olan Manel Vicens i Montaner için yazlık ev olarak tasarlanmıştı. UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan evi üç sene önce bir Ä°spanyol Bankası satın aldığında her ÅŸey deÄŸiÅŸti ve yerel tasarım ajansı DAW iÅŸbirliÄŸi ile Casa Vicens müze haline getirilip ziyarete açıldı.

Müze haline gelmeden önce evin orijinal halinden biraz daha farklı bir yapısı varmış. 1925'te Vicens yazlık evini Antoni Jover adında baÅŸka birine satıyor ve Jover de bu binayı üç ailelik bir rezidans haline getiriyor. Bu düzenleme sırasında orijinal merdivenlerin kaldırılması gibi bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılmak zorunda kalınıyor. Binanın duvar ve tavanları yeni renklere boyanıyor, bahçe ve fıskiyeler de yer deÄŸiÅŸtiriyor. Son birkaç senedir 1925 yılındaki fotoÄŸraflara ve tarihi kayıtlara bakılarak binanın orijinal tasarımı üzerinde çalışılıyor.
Sigara içme odasında boyaları kaldırdıklarında Gaudí'nin yeÅŸil-mavi renkli orijinal ÅŸeması ortaya çıkıyor. Tavandaki üç boyutlu 'papier-mâche' adı verilen komposit materyali ile yapılan kabartmalar ve duvarlar orijinaline restore edildi. Çiniler ise 'trencadís' ismi verilen eski bir teknik ile kazanılıyor. Bu teknikte tüm seramik çiniler parçalara ayrılır ve küçük parçalar harç ile yeniden biraraya getirilir.
Åžuan çok kozmopolit olsa da zamanında farklı bir semt olan Gracia'da binanın etrafının evlerle dolabileceÄŸi Gaudí tarafından düÅŸünülmemiÅŸ. Sonuç olarak Casa Vicens tipik bir Katalan mimarisini canlandıran bağımsız bir ev halinde duruyor. Seramiklerin, lambalar ve evin genel restorasyon videolarını aÅŸağıda bulabilirsiniz.
Kaynak: Designboom

Ä°lgili DiÄŸer Makaleler