Ege`nin İki Yakasından Buket ve Konstantina`nın Elinden: Porto Peramos

Ege`nin İki Yakasından Buket ve Konstantina`nın Elinden: Porto Peramos
04 Mayıs
2018
Türk ve Yunan mimarların elinin değdiği Porto Peramos, Kavala`nın en güzel koylarından biri Nea Peramos`ta bulunuyor.

Zeus mu ayırdı, depremler mi bilinmez ama Ege Denizi ile iki yakaya ayrıldık… Üzerinden binlerce yıl geçti, iki kadın mimar eliyle aynı zeytin ağacının altında buluştuk yine: Porto Peramos’ta.

Atatürk’ün doğup çocukluğunu geçirdiği Selanik’e sadece 1 saat yakınlıkta, yine O’nun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne ise 2 saat. Bir kahve molasıyla İstanbul’a 4 saat…

Çılgın Türkler’in yurtdışındaki son ve en ilginç çılgınlığı bu proje oldu. Üstelik Kuzey Yunanistan’daki Türkler eliyle değil, Ankara’daki resmi kurumlar eliyle değil, Çanakkale’de markalı konutlar üreten Mim İnşaat A.Ş. ve onun Avrupa’da medya patronluğu yapan CEO’su Emre Ergül eliyle.

Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının (karşılıklılık / mütekabiliyet) satın alabilmesi için Türkiye sınırlarına uzaklığı ölçüp biçilerek konumlandırıldı Porto Peramos. İstanbul’da veya herhangi bir şehirde yaşayan Türk vatandaş, Yunanistan’da açacağı banka hesabı ve alacağı vergi numarasıyla rahatlıkla ev sahibi olabilecek bu projede. Üstelik, yine Türkiye’de bulunduğu şehirdeki bir Türk bankasından konut kredisi imkanıyla. Porto Peramos, Yunanistan’ın sahil kasabası olan Kavala’daki Nea Peramos’un yazlık konut projesi.

Bodrum uzak, Peramos yakın

Üstelik konumuyla, İstanbul’a Bodrum ve Çeşme’den daha yakın Yunanistan tatili: Hem de ne tatil?! İsteyene 12 ay sürecek türden. Her geçen yıl artarak 1 milyon barajına dayanan Türkiye’den Yunanistan’a gidişin aslında alt metni Bodrum – Çeşme gibi mekanların aşırı pahalılığı… Tüm medya yazdı, köşelerden sitelerden: “Bodrum’da birkaç günde harcadığımız parayla Yunan’da şöyle gezdik, böyle yedik, içtik, eğlendik” diye. İşte tam bu noktada İstanbul’dan arabayla 4 saatte ulaşılacak Yunanistan tatili, Porto Peramos ile 12 aya çıktı.

Biri Türk, diğeri Yunan; İki kadın mimarın eseri

Porto Peramos, Türk mimar Buket Açar ve Yunan mimar Konstantina Skarlopoulou tarafından tasarlandı. Buket, Türk ailelerinin yaşam alışkanlıklarını; Konstantina da Yunanistan’ın ‘hikayesi mitolojiden beslenen taşını toprağını’ Avrupalı yaşam alanlarına çevirdi. Mim Europe Construction’a ise bu iki kadın mimarın eserini Türkiye ve Avrupa’da anlatmak kaldı. Buket Açar, projeye dair şunları söyledi: “Bir hikayesi olan bu projede yer almak, birlikte çalıştığım Türk ve Yunan dostlarla bu süreci tamamlamak gurur verici olduğu kadar öğreticiydi. Aynı coğrafyanın çocukları olmamızdan kaynaklanan birbirimizi yıllardır tanıyormuşuz hissi ve buna ek olarak tasarım süreci boyunca Konstantina ve benim kendi evlerimizi tasarlıyormuşçasına özenli, sürekli kullanıcı odaklı düşünme şekli, tüm ekibin içine sinen, herkesin emeğinin olduğu, tüm kalbimizle inandığımız bir proje ortaya çıkmasına neden oldu.“

Konstantina Skarlopoulou’un görüşleri de şöyle: “Mim İnşaat’ın vizyonu ve üretim süreci birleştiğinde ortaya muhteşem bir mimari tasarıma sahip olan eşsiz bir çalışma çıktı. Çünkü çok önemli tarihlere sahip iki kültür, Yunanistan’ın en güzel yerlerinden birinde buluşma fırsatı yakaladı.”

İlgili Diğer Makaleler