Drone`ların İnşaat Sektöründeki Rolü Ne Olacak?

Drone`ların İnşaat Sektöründeki Rolü Ne Olacak?
27 Hazrn
2018
Drone filoları bina yapımlarına hazırlanırken birçok farklı iş koluna yardım sağlayacak gibi görünüyor

Teknoloji geliştikçe sadece hayatlarımıza değil iş yapış şekillerimize de etki ediyor. Son dönemde popüler olan ve şimdilik daha çok bireysel kullanımda karşılaştığımız drone’lar birçok sektörde olduğu gibi inşaat ve yapı sektöründe de yerini almaya başlıyor.

Drone’ların iş yapacağı sektörlerin şimdilik çok çeşitli olduğunu düşünürsek potansiyellerinin de bir okadar büyük olduğunu söyleyebiliriz. 2012 yılından beri inşaat sektöründe drone kullanım denemeleri ve araştırmaları yapılıyor. Bir inşaat için polistiren tuğlaları kaldırmak ve istiflemek için drone filosu kullanılırken, başka bir projede iki drone’un insan ağırlığını taşıyabileceği kadar güçlü bir halat köprü denemeleri yapıldı.

Bu tip çalışmalar teknolojiyi ilerletecek oldukça etkili başarılar olsa da drone’ların pratikte nasıl kullanılabileceği konusunda hâlâ çok bilgiye sahibiz. Programlı drone uçuşlarının direkt olarak bina üretim sürecinde kullanıldığını görmemize biraz daha zaman olsa da şimdiden şantiye araştırmalarında, faydalı verilerin toplanmasında ve pazarlama amaçları için etkileyici görseller oluşturulmasında büyük katkı sağlıyorlar.

Başka bir açıdan drone’ların uçuşlarının mülklerin ve insanların güvenliğini tehdit etmeden yapılması gerekiyor. Amerika ve Avrupa’da gerekli yasal düzenlemeler ve prosedürler sonucu inşaat sektöründe drone kullanımı başladı. Aynı şekilde Türkiye’de drone kullanmak isterseniz öncelikle cihazınızı ağırlığına göre kategori seçerek kaydettirmeniz gerekiyor. Hangi bölgede uçuş yapacağınız, lisans, sigorta ve uçuş kayıt defteri gibi alt başlıklarda da yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu yüzden drone kullanmak istediğinizde gerekli yasal işlemleri araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yüksek çözünürlüklü kameralar, kızılötesi tarayıcılar ve termal sensörlerle birleştiğinde drone teknolojisi proje tasarım aşaması kadar önemli verilerin toplanmasını da sağlıyor. Pil ömrü ve diğer özelliklerinde yapılan iyileştirmeler sayesinde inşaat üretim sürecindeki kaliteyi arttırma veya tamamlanmış olan binalarda inceleme yapma gibi işlerde daha güçlü sonuçlar alınacaktır.

Arazi planlaması için genellikle uydu görüntüleri kullanılıyor ama bu görsellerin çözünürlükleri daha düşük ve yanılma payı daha fazladır. Topografik araştırmalar oluşturmak için toplanan veriler drone’lar tarafından yapılabilir hale gelirse arazi eksperlerinin çalışma alanlarına etki edebilirler. Bunun yerine mimarlar bu bilgileri arazinin 3D modellerini oluşturmak ve Rhino gibi çizim ve modelleme yazılımlarına doğrudan aktarmak için kullanabilirler.

Kaynak: Archipreneur

İlgili Diğer Makaleler