Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Detay

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Detay
12 Temmz
2018
Ev almak çok meşakatli bir iş gibi görünse de hangi adımları takip edeceğinizi bilirseniz keyifli bir süreç haline gelir.

Para verip aldığımız her üründe kalitesine, ödeme şekline ve ihtiyacımızı ne kadar karşıladığına mutlaka bakarız. Satın alınan şeyin hacmi büyüdükçe (hem maddi hem manevi) bu araştırmaları yaparak titiz davranmaya başlıyoruz. Bu titizlik bazen bizi korkutup çok iyi yatırımları kaçırmamızı da sağlayabilir. Bu yüzden gayrimenkul yatırımı yapacağımız sırada nelere dikkat etmemiz gerekli, sizler için kısa bir liste yaptık. Satışta olan tüm projelerimizi buradan inceleyebilirsiniz.

1. Deneyimlere kulak asın ama aldırmayın

Ev aramaya başladığınızda karşılaşacağınız ilk şey etrafınızdaki insanların yaşantıları olacaktır. 10 yıl önce ev almış olan birinin deneyimi size çok şey katarken bir yandan da zamanı geçmiş bilgilerle yanlış yönlendirmelere de neden olabilir. Deneyimler her zaman iyidir ama siz yine de kendi araştırmalarınıza güvenin.

2. İhtiyacınız kadar oda ve metrekare

Ne kadar cazip olursa olsun ihtiyacınızdan daha büyük bir ev almayın. Büyük ev demek daha çok temizlik, daha çok fatura ve gereksiz eşya alımına ön ayak olan daha fazla alan demektir.

3. Kredi puanınız ve ödeme seçenekleri

Karşınızda işini iyi yapan bir satış danışmanı varsa, bütçenize uygun ödeme seçeneklerini size sunacaktır. Yasal olarak minimum evin değerinin %20’sini peşin verilmesi gerekli. Aylık olarak ödeyeceğiniz taksit tutarı üzerinden hesap yapıp bütçenizi aşmadığına emin olmalısınız. Ertelemeli kredi ve faiz oranı kampanyalarımız hakkında bilgi almak için formu doldurmanız yeterli!

4. Evin durumunun araştırılması

Satın almadan önce mutlaka ekspertiz yapılmasını sağlayın. Yapılması zorunlu olan bu ekspertiz raporu sadece formalite değil, size ev hakkında detaylı teknik bilgiler de verecektir. Eğer bir sorun tespit edilirse satıcı tarafından bu sorunlar giderilir veya yapılan teklif yenilenir.

5. Evin bulunduğu mahallenin araştırılması

Satın almak istediğiniz evin etrafında birkaç sokak gezerek etrafa iyice bakın. Diğer evlerin durumları, ulaşım araçları, etraftaki okullar, hastaneler ve marketler mahallenin değerini arttıran özelliklerdir. Aynı bölgede bulunan diğer satılık ev fiyatlarına bakıp karşılaştırma yapın.

6. Evdeki demirbaş eşyalar

Dairenize ait kombi veya ankastre gibi demirbaş cihazlar ne zaman takılmış, garantileri devam ediyor mu veya size sorun yaratabilir mi? Eğer tamir edilmesi veya değiştirilmesi gereken bir cihaz varsa siz taşınmadan halledilmesi çok daha rahat olacaktır.

7. İş ve okullara yakınlık

Etrafta okullar veya iş merkezleri varsa genellikle ulaşım araçları da yoğun olarak bu mahallelerden geçer. Ulaşımın kolay olması, işe gidiş yolunuzun veya çocukların okula gidişlerinin kolaylığı evi seçme nedenlerinizden biri olabilir.

8. Evin cephesi ve manzarası

Küçük ama şaşırtıcı derecede önemli bir ayrıntı olan camların hangi yöne baktığı evin ne zaman güneş aldığını, ne zaman güneşin doğduğunu (sabah ve öğleden sonra) ve tüm penceleri açık bırakırsanız ne kadar sıcak olacağını belirler.

9. Aidat ve ödenmesi gereken ek kullanım ücretleri

Satın aldığınız binada veya sitede ne kadar çok sosyal hizmet bulunursa aylık olarak ödenen aidatların da o kadar yüksek olduğu anlamına gelebilir. Yatırımınızı yaparken aidat giderlerini de sorup ona göre değerlendirebilirseniz.

İlgili Diğer Makaleler