Toprakla Uğraşmanın Yaşamsal Etkileri

Toprakla Uğraşmanın Yaşamsal Etkileri
19 Temmz
2018
Günlük hayatta hiç aklımıza gelmese bile toprakla uğraşmak beden ve zihin için çok önemli.

Haftada kaç kere toprakla temas ettiğinizi hiç düşündünüz mü? Günlük hayatta beton dışında toprak ve ağaçları ne kadar görüyorsunuz? Toprakla ve bahçeyle ilgilenmek zihninize, bedeninize, size ve çevrenize yarar sağlar. Araştırmalara göre bahçe ile ilgilenmenin ve toprağa yakın olmanın etkilerini sizin için listeledik.

Sadece size özel bahçenizde meyve sebze yetiştirmek, keyifli vakit geçirmek ve yaz kış stresten uzak bir yaşam isterseniz House'n Garden Selection projemize mutlaka göz atın.

1. Stres Gidericidir

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bahçe işleri stres seviyesini azaltmada rol oynayabilir. Araştırma stres hormonu olan kortizol düzeyinin azalmasında bahçe ile uğraşmanın etkili olduğunu ortaya koyuyor. Hobi olarak bahçeyle ilgilenmek, bitkiler yetiştirmek ve alanı temizlemek diğer hobilere kıyasla oldukça sakin ve dinlendiricidir.

2. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Toprak pis değildir. Toprağın içinde bulunan bakteriler ve mikroorganizmalar özellikle çocukluk döneminde insanın maruz bırakılması gerekenler arasında yer alır. Sonraki yaşamda hastalıklara karşı bağışıklıklarını arttırmaya yardımcı olabilir. Sürekli evde zaman geçiren çocuklar için obezite ve D vitanini eksikliği uyarısı da yapılırken, çocukların mutlaka açık hava aktivitelerinde bulunmaları gerekir.

3. Bahçeniz Aynı Zamanda Spor Salonunuz

Bahçıvanlık uzaktan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Harcadığınız efor miktarı bahçenizin büyüklüğüne göre değişir. Toprağı küreklemek, biçmek, ağaçları budamak gibi hareketler gerçek bir idman yerine geçebilir. Kalori olarak spor salonunda 1 saat çalışmanız tam randımanlı 3 saat bahçeciliğe eşittir.

4. Dost Bakteriler

Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra toprakta Mycobacterium vaccae denilen bir bakteri antidepresan kimyasallar salgılar. Araştırmaya göre, bu özel antidepresan bakteri sitokin seviyelerinin artmasına neden olmakta ve bu da serotonin yani mutluluk hormonu üretimini artırmaktadır.

5. Daha Sağlıklı Bir Diyet

Bahçede yetiştirmiş olduğunuz meyve ve sebzeler genel olarak beslenme şeklinize dikkat etmenizi sağlayacaktır. Farketmeden daha sağlıklı ve yağsız besinlere yöneldiğinizi fark edeceksiniz. Bu durum genel sağlığınızı da iyi yönde etkileyecektir.

6. Beyin Uyarıcı

Bahçeyle ve toprakla uğraşmak birçok şeyi kapsayan bir aktivitedir. Fiziksel egzersiz, sosyal etkileşimler, bilişsel öğrenme ve daha fazlasını içerir. Toprakla ilişkimizi kesmeden yaşayabilirsek geleceğimizin çok daha sağlıklı ve huzurlu olacağı kesin.

Kendinize bir iyilik yapın ve bahçeli bir evde yaşamanın keyfine varın. House'n Garden Selection hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

İlgili Diğer Makaleler