Ünlü Mimarların Kendileri İçin Tasarladıkları Evler

Ünlü Mimarların Kendileri İçin Tasarladıkları Evler
10 Eylül
2018
Dünya`da birçok önemli yapıya imza atan ünlü mimarlar, kendi evlerinde kişisel zevklerini yansıtıyorlar.

Kendi evinizi tasarlamak rüya gibi görünse de kolayca kâbusa dönüşebilecek bir süreçtir. Özellikle mimarsanız ‘acaba şöyle mi yapsaydım’ gibi uzun vadede akla gelen ikinci fikirler çok olabileceği gibi sonuçta size ait muhteşem bir sanat eseri de yaratabilirsiniz. Çoğunu yakından tanıyıp takip ettiğimiz dünyaca ünlü mimarların evlerini sizin için araştırdık.

Siz de kendi evinizde bahçe konseptinize karar verebilir, oda sayınızı seçebilirsiniz. Çanakkale Boğazı'nda denize 100 metre mesafede bulunan House'n Garden Selection'a mutlaka göz atın.

1. Frank Gehry - Santa Monica, Amerika

Dünya’nın birçok yerine ödüllü eserlere imza atan başarılı mimar Frank Gehry, Santa Monica’da var olan bir evi satın alarak onu kendi tarzında yeniledi. 1970’lere göre oldukça cesur olan bu ev ‘bölümlerin ve bütünün, ham ve işlenmiş, yeni ve eski’ olarak tanımlanıyor.

2. Zaha Hadid - Londra, İngiltere

Pritzker ve Stirling gibi dünyaca ünlü ödüllerin sahibi Zaha Hadid kendi evinde ışık detaylarına oldukça dikkat etmiş. Londra’da bir loft dairede yaşayan ve 2016 yılında hayatını kaybeden Hadid’in duvarları sanat eserleriyle dolu.

3. Peter Gluck - New York, Amerika

GLUCK+ mimarlık şirketinin başında olan Peter L. Gluck, küçük tatil evini ağaçların üstüne tırmanan bir merdiven olarak tasarlamış. Üç odası, seyir terası ve minimal döşenmiş muhteşem bir salonu bulunan ev, ışık ve enerji kullanımını verimli hale getirecek şekilde tasarlanmış.

4. David Chipperfield - Berlin, Almanya

İngiliz mimar David Chipperfield Neues Müzesi’nin restore edilmesi sırasında (2008) Berlin’e yerleşmiş ve burada yaşamaya devam etmiştir. Üç katlı beton bir binada kendi evi, stüdyosu ve kısmen halka açık olan bir kafe bulunuyor.

5. Philip Johnson - Connecticut, Amerika

Amerikan mimarlık camiasında oldukça tanınan bir isim olan Philip Johnson, 1949 yılında kendine ait ‘Cam Ev’i tasarlayarak camın mimari malzeme olarak kullanılmasında en önemli örneklerden birini oluşturdu. Evinin iç mekanları alçak ceviz dolaplarla birbirinden ayrılmış ve tuğla kullanılan tek yer banyodur.

6. Oscar Niemeyer - Canoas, Brezilya

Modern mimarlığın önemli temsilcilerinden biri olan Brezilyalı Oscar Niemeyer, tasarladığı evi hakkında doğanın kıvrımlarındaki güzelliğin kökenini bulduğunu söylüyor. Çoğu kimse tarafından da duyguları ve özgürlük alanlarını barındıran hayali ve fantastik bir mimari olarak tanımlanıyor.

7. Shigeru Ban - Tokyo, Japonya

Geridönüşümle üretilmiş olan mukavvalarla doğal afete uğramış bölgelerde inşa edilmiş olan tasarımlarıyla tanınan ödüllü mimar Shigeru Ban, kendi evini Tokyo’da bulunan Hanegi ormanında 2007 yılında inşa ediyor. Ormanda hiçbir ağacı kesmeden onların etrafına tasarlanan ev günışığı ve manzara açısından da oldukça verimli bir hal alıyor.

8. Charles ve Ray Eames - Los Angeles, Amerika

Modern mimari ve mobilya tasarımları alanında ün kazanan Eames çifti 1949 yılında kendi evlerini inşa ettiler. Çelik ve cam kutulardan oluşan bu modern tasarım çiftin hem evi hem de stüdyosu olarak kullanıldıktan sonra 2006 yılında ulusal tarihi yerler arasına girmiştir.

9. Bijoy Jain - Mumbai, Hindistan

Hintli mimar Bijoy Jain Mumbai’nin 30km dışında 60 esnaf ve birkaç köpekle birlikte yaşadığı bir kompleks tasarlamış. Ağaçların şekil verdiği yapı ufak bir köy ve topluluk olarak tanımlanıyor. Evin arka tarafında büyük bir yüzme havuzu bulunurken mütevazı şekilde döşenmiş olan bir oda hem kütüphane hem de meditasyon alanı olarak kullanılıyor.

10. Massimiliano ve Doriana Fuksas - Paris, Fransa

İtalyan mimarlar Massimiliano and Doriana Fuksas’ın evi Paris’in en meşhur bölgelerinden olan Place des Vosges’te bulunuyor. Minimalist tarzda döşenmiş olan ev orijinal Jean Prouve mobilyalarıyla ve sanat eserleriyle döşenmiş.

İlgili Diğer Makaleler