Yel Değirmenleri Köyü: Zaanse Schans

Yel Değirmenleri Köyü: Zaanse Schans
08 Mayıs
2020
Yel değirmenleri, el sanatları mağazaları ve müzelerle dolu bir köy.

Zaan Nehri kıyısında yer alan Zaanse Schans , açık hava müzesi haline geldiği kadar iyi korunmuş bir pastoral Hollanda köyüdür. 17., 18. ve 19. yüzyıllardan kalma çalışan yel değirmenleri ve tarihi evlerle dolu Zaanse Schans, Hollanda'nın endüstriyel ve köy geçmişini göstermektedir.

Bir zamanlar 600'den fazla aktif yel değirmenine ve üretim haneye ev sahipliği yapan bu pastoral köy, bir fırın müzesi, takunya müzesi ve atölyesi ve diğer birçok yer arasında yerel peynir çiftliği gibi çeşitli benzersiz aktivitelere sahiptir.

Hala aktif olarak çalışan bir düzine yel değirmeni içerisinde kereste işlenmekte, kahve ve buğday öğütülmekte, ayrıca boya üretiminde kullanılmaktadırlar.

Köyün içerisinde tipik Hollanda evleri bulunmaktadır. Bunların çoğunluğunda yerel köy halkı yaşarken diğer kısmı müzeye ve satış mağazalarına dönüştürülmüştür. Bu mağazalarda köyün çiftliklerinden gelen sütlerden elde edilen doğal peynirlerden tadabilirsiniz.

Köy neredeyse 500 yıllık olmasına rağmen tahrip edilmemiş aksine yaşam korunmuştur. İçerisinde bisiklet ile gezinti yapılan yolla ve deniz kıyısında olmasından dolayı tekne marinası bulunan Zaanse Schans’a kara yoluyla ulaşım için tek bir yolu mevcuttur.

Köy hem küçük atölyelerde ürettiği ürünlerin ticaretini yapmakta hem de yel değirmenleri ve tipik Hollanda evlerini görmeye gelen turistleri ağırlamakladır.

İlgili Diğer Makaleler