Tarihe meydan okuyan Taş evler: Machu Picchu

Tarihe meydan okuyan Taş evler: Machu Picchu
09 Temmz
2020
Dünyadan taş evlere en güzel örnek şehir; Machu Picchu ilham almaya değer bir yer.

Machu Picchu, bugüne kadar inanılmaz derecede iyi korunmuş antik İnka şehridir. 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilmiştir. 2.360 m yüksekliği olan bu dağ, Urubamba Vadisi üzerinde kurulu Peru ‘nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Machu Picchu ’nun antik İnka yapıları insanlığın en büyük mimari başarılarından biri olarak değerlendiriliyor.

Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Şehrin inşası tamamlandıktan kısa süre sonra yayılan çiçek hastalığı salgını nedeniyle şehir terkedilmek zorunda kalınmıştır. Machu Picchu 200'den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapılardan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hâlâ gayet iyi durumdadır.

Şehir, mimari olarak hala taş sanatının en gözde örneklerindendir. Bu kadar yüksek rakımlı bölgede taşlar raylı sistemlerle çıkarılarak, kilit halinde döşenmesi ile bugüne kadar dayanıklılığını sürdürmüştür. Şehir halkı ayrıca tarımsal üretim yapabilmek için taş istinat duvarları ile taraçalar yaparak tarlalar oluşturmuştur. Binaların günümüzde çatı sistemleri olmasa da duvarşları ile şehrin tüm planını ortaya koymaktadırlar.