Tohum Nasıl Alınır ve Saklanır

Tohum Nasıl Alınır ve Saklanır
03 Kasım
2020
Yetiştirdiğimiz sebzelerin lezzetlerini gelecek yıllarda da yaşamak için tohumunuzu saklayın.

Yaz aylarında tadına doyamadığınız sebzelerin keyfini gelecek senelerde de yaşamak üzere tohumunuzu sebzenizden elde edebilir ve saklayabilirsiniz. Tohumları toplamanın da üç basit yöntemi vardır.

İlk yöntem olan, kuru tohum toplamada, tohumlar bitki üzerinde kuruduktan sonra toplanır. Bunun için çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan dalları kesilerek alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır. Tahıllar, marullar, lahanagiller, turpgiller, havuçlar, kereviz, kişniş, maydanoz v.s. bu şekilde tohumları alınan bitkilerdir.

İkinci yöntem olan yaş tohum toplama kavun, karpuz, biber, patlıcan gibi bitkilerde kullanılır. Bu yöntemde olgunlaşan sebze veya meyve koparılıp tohumları çıkarıldıktan sonra, çer çöp ve ıskartaların ayrılması için tohumların bir kap suya konması yeterlidir, suyun üzerinde kalanlar ıskartalar, dibe oturanlar ise dolu, iyi tohumlardır. Zamansız çimlenmemeleri için ıskartalar atıldıktan sonra kalan tohumların derhal kurutulması çok önemlidir.

Üçüncü olarak, fermente ederek tohum toplama yöntemi domates ve salatalık gibi sebzelere uygulanır; bu da yaş tohum toplama yöntemine çok benzer, ancak bu defa alınan tohumlar üzerlerine biraz su ilave edilerek bir kaç gün fermente olmaya bırakılır, çünkü fermentasyon süreci bu tohumları kaplayan, çimlenmeyi önleyici jelimsi maddeyi eritir. Su içindeki tohumlar dibe çöküp su üzerinde ince, beyazımsı bir küf tabakası oluşunca fermentasyon süreci tamamlanmış olur. Bundan sonra tohumları meyve eti kalıntıları ve küften arındırmak için kaba biraz daha su ilave ederek iyice yıkamak gerekir. Kötü tohumlar, küf ve meyve etiyle birlikte su yüzüne çıkacağından bu işlem bir kaç kez tekrarlanır. Daha sonra ince delikli bir süzgeçle suyu süzülen tohumlar yayılarak bir örtü, kâğıt veya en iyisi bir süzgeç teli üzerinde havadar bir ortamda kurumaya bırakılır.

Zamanı gelince tohumların çimlenebilmesi ve sağlıklı olarak saklanabilmesi için havadar ve gölge bir ortamda kurutulmaları çok önemlidir. Kurutma esnasında tohumlar güneş ışınları veya kurutma makinesi gibi yüksek ısılara maruz bırakılmamalıdır. Kuruyan tohumların serin ve asla nemlenmeyecekleri bir ortamda muhafaza edilmeleri gerekir.