Türkiye`nin Lavanta Kokulu Köyü; Kuyucak

Türkiye`nin Lavanta Kokulu Köyü; Kuyucak
12 Aralk
2020
Lavanta bir köyün kokusunu da çehresini de değiştiren en güzel bitkilerden biri

"Gül" denilince ilk akla gelen Isparta, Türkiye'nin lavanta bahçesi olmasıyla da ayrı bir öneme sahip. Kıraç araziler boş kalmasın diye lavanta üretimine başlanılan Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, zamanla Türkiye lavanta üretiminin merkezi oldu.

Yıllar önce kurak ve boş tarlalardan oluşan Kuyucak Köyü’ne ekilen lavantalar şu an 5.000 hektara ulaşmış durumda ve lavanta sezonu boyunca birçok turist bu tarlaları görmek için ziyarette bulunuyor.

Arkasında ciddi bir seferberlik olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Anadolu Efes’in “Gelecek Turizmde” adlı kalkınma programı, hepsi Kuyucak’ı dönüştürmek için birlikte çalışmış.

Kuyucak’ın lavanta üretiminde Türkiye’de lider konumuna geçmesiyle yerel halkın yaşamı, özellikle de kadınlarınki önemli ölçüde değişikliğe uğramış. Bunun nedeni, ‘Lavanta Kokulu Köy’ adlı projeyi, tamamen köyün kadınlarından oluşan bir kooperatifin yürütmesi… Bu projenin hayata geçmesiyle yalnızca önemli bir gelir kaynağı yaratılmakla kalmamış, aynı zamanda kooperatifi kuran kadınlara da bir çeşit gurur ve tatmin duygusu kazandırmış.

Bu güzelim köyü ziyaret etmek ve lavantaların mora boyadığı tarları görebilmek istiyorsanız da gitmek için hasat zamanlamasını bekleyin. Lavantalar, haziran ayında çiçeklenmeye başlamakta ve ay sonunda mor renkler kendisini hâkim kılıyor, temmuz sonuna kadar böyle devam ediyor.