Dünyanın Farklı Köşelerinde Renkli Hasat Şenlikleri

Dünyanın Farklı Köşelerinde Renkli Hasat Şenlikleri
07 Ocak
2021
Hasat şenlikleri bolluk ve mutluğun bir işareti olarak tüm dünyada farklı zamanlarda kutlanıyor.

Baisakhi Festival – Hindistan


17. yüzyıldan bu yana genellikle 13-14 Nisan tarihlerinde kutlanan Baisakhi (Vaisakhi) Festivali, Hindistan’ın en önemli hasat şenliklerinden biridir. Pencap ve Nepal bölgelerinde gerçekleşen bu festival, hem güneş yılının başlangıcını hem de hasatı kutlamak amacıyla düzenlenir. Festivalin en önemli ritüellerinden biri de ateş üzerinde yürümektir.
Festival katılımcıları ateşte yürüyerek hem verimli hasat için Tanrı’ya şükürlerini sunarken hem de günahlarından arındıklarına inanırlar. Sihlerin Hac noktası olarak bilinen Altın Tapınağı’ndaki kutsal gölde yıkanılır, Bhangra ve Gidda dansları sergilenir. Özellikle Sihler için bu tarihler evlilik törenleri için de hayırlı kabul edilir.

Erntedankfest – Almanya


Ekim ayının ilk pazarında gerçekleşen Erntedankfest, Almanya’da üzüm hasadı sonunda kutlanan ve üzüm yetiştiriciliğinin devam ettiği yerlerde hala eski geleneklerle devam ettirilen bir hasat şenliğidir. Diğer ülkelerdeki Şükran Günü’ne benzer etkinliklerin düzenlendiği bu festivalde evlerin kapılarına yeşil bir dal ve çalılar asılır. Hristiyanlık öncesi dönemden bu yana kutlanmaya devam eden festivalde köylüler de geleneksel kıyafetleriyle o yıl üretilen şarapların tadımını yapar, geçit törenleri düzenlenir, müzik dinlenir, dans edilir. Törenlerde tahıllardan hazırlanan “hasat tacı” sunma geleneği vardır ve her yıl bir Hasat Kraliçesi seçilir. Büyük şehirlerde kutlamalar için kiliseye gidilir ve “hasat hediyesi” kutlanmak üzere Tanrı’ya şükredilir.

Bozcaada Bağbozumu Festivali – Türkiye

Türkiye, bir tarım ülkesi olduğundan birçok bölgesinde hasat şenlikleri gerçekleşiyor. Ancak bunlar arasında en popüler olanı kuşkusuz Bozcaada Bağbozumu Festivali. Her sene renkli görüntülere ev sahipliği yapan festival, adanın dev bir panayır alanına dönmesiyle hem kendi halkına hem de gelen turistlere keyifli anlar yaşatıyor. Festivalin en özel anlarından biri kuşkusuz tüm yıl bağlarda çalışan çiftçi, işçi ve gelen misafirlerin traktörlere binerek uzun konvoylar halinde bağlara doğru yol almaları.

Bağbozumu şenliklerine katılan misafirler bu sayede çiftçilerin hasadına da ortak olabiliyor, onlarla birlikte o yılın ürünlerinin tadına daha topraktan koptuğu an bakabiliyor. Beraber yapılan tadımlarla noktalanan bu eğlenceli etkinlikler arasında her yıl bir de Üzüm Güzeli seçiliyor. Bir yıl süresince harcanan emeğin, zorlu üretim sürecinin kutlandığı bu festival, ada belediyesinin düzenlediği özel konserler, yarışmalar, satış alanları, tadım aktiviteleri ile de renkleniyor.

Mid-Autumn Festival – Çin

Gregoryen takvimine göre Eylül ekinoksuna yakın tarihte düzenlenen Mid-Autumn Festival, Çin’in en geniş çaplı hasat şenliğidir. Festival, ayın yuvarlak ve parlak olduğu döneme denk geldiğinden kutlamalar süresince Moon Cake adı verilen özel bir kek tüketilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Bu sayede festival bu Moon Cake Festival olarak da anılır. Bu özel günün dostlukları ve aile ilişkilerini yenilediğine inanılırken, aşıkların da birbirini bu özel gecede bulduğuna dair sayısız şiir yazılmıştır. Efsaneleri bugün bile halk üzerinde etkilidir.
Festivalde aileler, birbirlerine özel keklerinden ikram ederek teşekkür ederken, hep birlikte müzikler dinlenir, dans edilir. Şükran Günü ritüelleriyle benzerlik gösteren festivalde süslü fenerler hazırlanarak dilekler dilenir, ayın ışığı altında bir araya gelinerek toplu halde piknikler yapılır ve bolluk için şükranlar sunulur.