Bakü`nün yeni simgesi Heydar Aliyev Kültür Merkezi

Bakü`nün yeni simgesi Heydar Aliyev Kültür Merkezi
03 Kasım
2016
Bakü`de Zaha Hadid imzalı Heydar Aliyev Kültür Merkezi

Azerbaycan başkenti Bakü’nün kamusal alanları ve mimarisi genel olarak Sovyetler Birliği dönemlerini anımsatacak şekilde güçlü imgeler taşıyor. 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra mimari ve şehrin tüm alanlarında eski kuralcı düzenden çıkılıp hızlı bir şekilde modern ilkelerle mimari ve altyapı geliştirildi.

Heydar Aliyev Kültür Merkezi de bu yapılardan en güzelidir diyebiliriz. İçinde konser salonu, konferans salonu, kütüphane, sanat galerileri ve büyük bir interaktif müze barındıran bir yapıdır. Mimarisinde Azerbaycan mitolojisinde bulunan Hazar Denizi’nin yükselişi dalgalar halinde yansıtılmıştır. Irak doğumlu İngiliz mimar Zaha Hadid’in tasarladığı bina, Bakü’de 2013 yılında hizmete girmiş ve şehrin yeni imgelerinden biri haline gelmiştir.

2004 yılında Pritzker Ödülü kazanan ilk kadın mimar olan Zaha Hadid bu yapısıyla birlikte Londra Design Museum’un 2014 yılındaki ödülüne layık görüldü. Bu başarısıyla birlikte de Design Museum’un vermiş olduğu yıllık ödül kazanan ilk kadın oldu. Başarılı mimar Mart ayında 66 yaşında hayata gözlerini yumdu.

İlgili Diğer Makaleler