Avustralya`nın Dikey Bahçeli Binası - One Central Park

Avustralya`nın Dikey Bahçeli Binası - One Central Park
18 Kasım
2016
Dünyanın en uzun dikey bahçelerine sahip bina Avustralya`da bulunuyor.

Frasers Property ve Sekisui House firmalarının ortak girişim olarak inşa edilen One Central Park, kentsel yenileme projesinin bir ayağı olarak inşa edilmiştir. Central Park aynı New York'taki gibi bu bölgenin insanların gevşeyeceği ve rahatlayacağı bir alan olması planlanıyor. Çimenlerin üzerinde yemek yenebilecek, satranç tahtaları, açık hava sinema ve müzik festivalleri düzenlenebilecek muhteşem bir kamusal alan. One Central Park ise bu planın kısmında doğu ve batı olmak üzere iki apartman kulesi ile yer alıyor. 6 katlı bir alışveriş merkezine oturtulmuş kuleler, 4 yer altı olmak üzere toplamda 38 kattan oluşuyor.

One Central Park'ın mimarisini Ateliers Jean Nouvel üstlenirken iç mimari projesi "Whilst Foster and Partners" ve "Ateliers Jean Nouvel and PTW" mimarlık firmaları tarafından planlandı. Projede iki iç mimar birbirinden bağımsız olarak doğu ve batı binalarını tasarlamakla görevlendirildi. Koichi Takada doğu binasını yaparken dışarıdaki yeşillik ve bahçelerle ahşap iç kısımları harmanlayarak doğal görünümü yakaladı. William Smart ise batı binasında; spor arabalar veya motor yatlardan esinlenerek oldukça lüks, sofistike eğriler ve parlak rötuşlar kullandı.
Fransız botanikçi Patrick Blanc iş birliği ile binanın etrafına yapılan 50 metre yüksekliğindeki dikey bahçeler ise dünyanın en büyük dikey bahçesi konumunda. Tepede asılı duran teras katı ise altındaki aynalar sayesinde tüm Central Park bahçelerine güneş ışığını yansıtmakla görevli.

İlgili Diğer Makaleler