FİNLANDİYA`NIN EN YÜKSEK AHŞAP BİNASI

FİNLANDİYA`NIN EN YÜKSEK AHŞAP BİNASI
06 Şubat
2017
Modüler ahşap sistemi olan CLT yönteminin dünyadaki ilk örneklerinden biri
OOPEAA firması tarafından tasarlanan Puukuokka binası dünyada türünün ilk örneklerinden biri. 8 katlı bina Finlandiya'nın CLT (cross-laminated timber) adı verilen yöntemle yapılan en uzun yapısı olma özelliği taşıyor.
CLT; birkaç ahşap katmanın dik açılarla birbirine yapıştırılmasıyla oluşan ve normal ahşaptan çok daha güçlü ve sert bir yapıdır. İmalatçı Stora Enso ise sadece bu materyali kullanarak modüler bina sistemi oluşturmuş. Alışılmış modüler inşaatlara kıyaslanırsa neredeyse yarı yarıya daha kısa zamanda tamamlanıyor. Bu yüzden de hava şartları nedeniyle çok fazla erteleme yaşanmadan inşaat yapılabiliyor. Bu tip modüler sistem kullanılması yeni bir buluş değil fakat CLT sisteminin yüksek binalar için düşünülüp tasarlanmış olması dünya için de yeni bir gelişme. CLT'nin bu kadar kısa sürede inşaatı tamamlamasının nedeni de tüm modüler parçaların iç mekanlarının da tamamen bitmiş şekilde takılması.
Puukuokka yapılması planlanan binalardan ilk. 3 bina tamamlandığında ise 150 apartman dairelik bir yaşam alanı oluşturulmuş olacak. Bu bina Avrupa Birliği'nin mimarlık ödülü olan "Mies van der Rohe Award" 2017 için aday listesinde yerini alan 40 projeden biri oldu.

İlgili Diğer Makaleler