ZAHA HADİD İMZALI ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI

ZAHA HADİD İMZALI ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI
27 Aralk
2017
Suudi Arabistan`ın başkenti Riyad`da `Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi` ziyarete açıldı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 70,000 metrekarelik alana yayılan "Kral Abdullah Petrol Çalışmaları ve Araştırma Merkezi" (KAPSARC) halkın ziyaretine açıldı. Zaha Hadid tarafından tasarlanan proje canlı bir organizma gibi büyüyen ve çoğalan modüler bir yapı formunda. 2014 yılında lansmanı yapılan projenin tamamlanmasıyla etrafındaki çöl görünümünden ayrılan kristalli bir yapı ortaya çıkmış. Altıgen şeklindeki petek şekilleri 5 binayı da birbirine bağlar durumda. Binalar arasında enerji bilgisayar merkezi, 300 kişilik oturma alanı bulunan konferans ve sergi alanı, araştırma laboratuarı ve ibadet için bir alan bulunuyor.

Projenin tasarımı kafes hücre yapılarının sıkıştırılmış konfigürasyonu olarak araştırma merkezinin geleceğe bakış felsefesini de yansıtıyor. Yapının modüler olması daha fazla bina ile mekansal ve organik büyümeye ortam sağlıyor. Aynı zamanda beyaz kristalimsi formu Riyad bölgesindeki güçlü güneş ışığının ve sıcaklığın da kontrol altına alınmasını sağlıyor.
El yapımı çelik kolonların üzerine yerleştirilen gölgelik sayesinde binalar arasında kalan avlu da kullanıma dahil edilmiş. Kampüsün etrafı ve gölgelikler güneşi durduruyor olsa da kuzey ve batı yakaları açık olduğu için hem rüzgarın avluyu serinletmesine yardımcı oluyor hem de alanda kuzeye doğru genişleme imkanı sağlıyor.
Kaynak: Deisgnboom

İlgili Diğer Makaleler