Taş Evler

Taş Evler
29 Hazrn
2020
Taş evler günümüzde de meraklıları için hala en doğalını sunuyor

Doğal yapı malzemelerinin en sık kullanılan yapı malzemesi olan taş evler, ülkemizde ve dünyada halen kullanılmaktadır. Taş evler genel olarak kesme taşlar ve kırma (ya da doğal) taşlar kullanılarak yapılmaktadır.

Kesme taşlar şu an büyük üreticilerden hazır alınabildiği gibi, saha da usta tarafından da hazırlanabilmektedir. Kesme taşlar Anadolu coğrafyasında Diyarbakır, Nevşehir, Mardin bölgelerinde görülmekte ve yenileri yapılmaktadır.

Büyük taş parçalarının inşaat sahasında yontularak doğal hallerinde kullanılmasıyla meydana gelen evlere ise kırma taş evler denilmektedir. Kırma taş evlerin yapım teknikleri de farklılık göstermektedir. Taş arası harç ya da gizli harç kullanılarak yapılmış evler görmeniz mümkündür. Kırma taş evlere dünyada daha sık rastlanmaktadır.

Taş evler günümüz inşaat endüstrisi içerisinde kendine çok az yer bulmaktadır. Ancak diğer yapı türlerinden oldukça fazla artı değerleri bulunmaktadır. Yapısal olarak sağlamlığı ve dayanıklılığa sahiptirler, Yalıtım değerleri oldukça yüksektir ve son derece estetik yapıya sahiptirler. İç ve dış duvarlarda sıva, boya ve bir yalıtım döşemesi istememesi de önemli bir avantaj sunmaktadır.

Yıllara meydan okuyan bir yapı malzemesi olan taş evler, doğal afetlere dayanıklı olması ve fazla tamirat gerektirmemesi bakımından da insanoğlu için en sağlıklı barınma noktalarından biri olmaktadır. Doğaya uyumlu bir yapıya sahip olması ve belirli bir sür sonra doğaya dönüşü daha az artık ile gerçekleşecektir.