Kaz dağlarının taş evleri: Yeşilyurt Köyü

Kaz dağlarının taş evleri: Yeşilyurt Köyü
20 Temmz
2020
Kuzey Ege`nin mitoloji ve oksijen deposu taş evlerden oluşan Yeşilyurt köyü

Çanakkale‘nin güneyindeki Ayvacık ilçesi sınırlarında bulunan Yeşilyurt Köyü, Yunan mitolojisinde sıkça bahsi geçen Kaz Dağı’nın eteklerinde kuruludur. Mitolojide İda olarak geçen Kaz Dağı, Afrodit, Hera ve Athena’nın katıldığı ilk güzellik yarışmasının yapıldığı, Yunan mitolojisinin en önemli figürü Zeus’un da doğduğu yer olarak bilinmektedir. Aşk tanrıçası Afrodit’in ilk kez aşık olduğu coğrafya, Yunan tanrılarının Truva Savaşı’nı izledikleri noktaya da sahiptir.

Eski adı ile Büyük Çetmi şimdiki adı ile Yeşilyurt aslında eski bir Rum Köyü olarak bilinmektedir. Oysa gerçekler biraz farklıdır. İstanbul’un fethindeki katkıları nedeniyle Fatih Türkmenlere bu köy ile birlikte birçok köyü hediye etmiştir. Onlar da yerleşik düzene geçince ev yapmaları için karşı kıyıdan Rum taş ustalarını davet etmişlerdir. Zamanla onlar da köyün alt kısmında yaşamaya başlamış ve Yeşilyurt insanların bir arada mutlu yaşadığı bir yerken Yunan işgali sonrası durumlar değişmiştir. Mübadelede burada yaşayan Rumlar Yunanistan’a gitmek durumunda kalmışlardır.

Köyün camisinin yapımında da Rum taş ustalarının çalıştığı bilinmektedir. Evlerin ana yapı maddesi taş olmakla birlikte, kat döşemeleri ahşap ile birleşmiştir. Taş ev yapımında tüm tekniklerin örneklerini barından bir köydür. Ayrıca köyün iç yolları kuruluş döneminden bu yana ayakta kalmış taş yollardan ve evlerin avlularının arasında bulunan dar taş arastalardan oluşmaktadır.