Doğal Yiyecek Atalık Tohumla Mümkün

Doğal Yiyecek Atalık Tohumla Mümkün
22 Ekim
2020
Gıdanın sürdürülebilirliğinin yegane önceliği yerli/atalık tohumlar

Tarım Anadolu’da en az 11.500 yıldır yapılıyor. Çiftçiler bu topraklardan, 115 yüzyıldır bitki ve hayvanları yetiştirerek yararlandı. Peki, durum böyle olunca sizce bugün yediğimiz tüm sebze ve meyvelerin tohumları en az kaç senelik? Bunun cevabı yediğimiz her sebze ve meyvelerin tohumu bir yıllık. Tabi atalık bir tohumdan, yani yerli tohumdan üretilen bir sebze ve meyve yemediyseniz.

Yerli/atalık tohumlar binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış örnekler olduğundan yaşamın sürdürülebilirliği için birer genetik hazine. Dolayısıyla gıdanın güvencesi olan biyolojik çeşitliliği ve dayanıklılığını günden güne arttırarak sürdürür.

Tek tip ya da hibrit tohuma mecbur kalmak, önceden bilinmeyen bir hastalık ya da öngörülmeyen bir felaket ile, o çeşidi yok edebilir. Laboratuvarlarda üretilmiş, numaralanmış, sadece dış görünüş olarak albenisi olan meyve, sebzelere dönüşen tek seferlik tohumların egemenliği, Anadolu çiftçisinin yüzyıllardır ambarında saklayıp ertesi yıl toprakla buluşturduğu atalık tohumları tehdit ediyor.

Tohum canlıdır. Doğanın zekâsı ve tohumun canlılığıyla atalarından aldığı öğretilerle yetişir tüm bitkiler. Ancak şu anda yüksek verimliliğini ileri sürerek birçok çiftçi hibrit tohuma yönelmiştir. Şu unutulmamalıdır ki, yerli/atalık tohumlar sadece topraktan ve doğal gübreden beslenerek kimyasal ilaçlama ve gübreleme yapmadan mahsul almak hem maliyet açısından hem de doğal beslenme açısından daha da elverişlidir.