İçimizi Isıtan Salep ‘in Yurdu: BUCAK

İçimizi Isıtan Salep ‘in Yurdu: BUCAK
28 Aralk
2020
Akla Gaziantep denilince fıstık, Malatya denilince kayısı, Aydın denilince nasıl İncir geliyorsa, artık Bucak denilince de Salep geliyor.

Bilimsel alanda "orkis mascula" olarak da adlandırılan Salep-Sahlep, bahar döneminde ortaya çıktığı bilinen bir orkide bitkisi çeşididir. En yaygın salep çeşidi yaygın olarak mor çiçekler sahip olur, fakat saf beyaz çiçekleri olan türleri de vardır. Salebin boyu 50-60cm'yi bulabilmektedir.

Salep, orkide ailesindendir. Orkide, salepgiller olarak da geçmektedir. Orkidenin 880 cinsi ve 22 binden fazla türü vardır. Kültürümüzde orkidenin tüm türleri için salep kullanılmaktadır. Bu orkide soğanının toprak altında kalan yumrularından salep elde edilmektedir. Otsu bir bitki olan salebin kökü telsidir, kökünde en az 2 tane yumru vardır. Salep yumruları nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşenler içerirler. Gövdesi, dik ve silindir şekildedir. Çiçekleri salkım veya başak şeklinde olabilmektedir.

Bucak'ın ve çevrelerinin dağlarında kendi kendine yetişip, Nisan ve Haziran ayları arasında toplanan, salep bitkisi, salep, orkide kökü ve salep orkidesi olarak adlandırılır.

Bucak salebi doğada kendi kendine yetiştiği için tamamen doğaldır. Nisan ve Haziran ayları arasında toplanan Bucak salebi güzelce yıkanıp, güneş görmeyen ortamda kurutulur. Daha sonra da öğütülür.

Toz halini alan Bucak salebi ister soğuk kış günlerinde sıcacık salep olarak, istenirse de yaz sıcağınca, soğuk ve nefis bir dondurma olarak tüketilir.

Günümüzde Salep yetiştiriciliği tarımsal faaliyet olarak birçok köyümüze yayılmıştır. Yerel yönetimlerin destekleriyle özellikle orman içi köylerde atıl tarım arazileri için uygundur