Çocuklarımızın Geleceği İçin Doğa Dostu Anaokulu

Çocuklarımızın Geleceği İçin Doğa Dostu Anaokulu
12 Aralk
2018
Fabrika çalışanlarının çocukları için tasarlanan anaokulu, bir geri dönüşüm şaheseri.
Vietnam tarihsel olarak bir tarım ülkesiyken imalata dayalı ekonomi geliştikçe çevresel olarak da değişimi yaşıyor. Şehirde kullanılan araçlar günlük tıkanmalara ve hava kirliliğine yol açarken artan kuraklık, seller ve tuzlanma yiyecek kaynaklarını tehlikeye sokuyor. Bu kötü gelişmeler çerçevesinde de Vietnamlı çocukların yeşil alanlar ve doğayla olan ilişkilerinden mahrum kalmalarına yol açıyor.
Bu sorunlar gözetildiğinde "Farming Kindergarten" ismindeki Bien Hoa şehrinde bulunan büyük ayakkabı fabrikasının hemen yanında kurulan anaokulu, tropikal iklimde sürdürülebilir eğitim alanının bir prototipini oluşturuyor. Mimar Vo Trong Nghia, Takashi Niwa ve Masaaki Iwamoto'nun birlikte tasarladığı ve 2013 yılında inşası tamamlanan bu alan, fabrikada çalışanların çocuklarına hizmet vermek için planlanmış. Üçlü halka şeklinde birbiri içinden geçen yeşil çatısı çocuklara güvenli bir oyun alanı sağlarken, tarımsal eğitim için 200 metrekarelik alanda 5 farklı çeşit sebze ekilmiş.
Siz de kendi bahçenizde mahsül yetiştirmek istiyorsanız House'n Garden Selection projemize mutlaka göz atın. Tamamen size ait bahçe veya terasta sebze meyve yetiştirmek, konseptini belirlediğiniz oturma alanında keyifli vakit geçirmek hayal değil. Çanakkale Güzelyalı'da bulunan proje hakkında detaylı bilgi için formu doldurmanız yeterli.
Binanın iki tarafı kullanışlı camlarla çevrilirken maksimum havalandırma ve doğal ışıktan faydalanma sağlanmış. Doğru mimari ve mekanik yapılanmanın sayesinde enerji tasarrufu sağlanmış. Yanında bulunan fabrikanın atık suları da anaokulundaki yeşil alanları sulamak ve tuvaletlerdeki sifon sularını sağlamak için geri dönüştürülüyor. Bina tamamlandıktan 10 ay sonra %25 enerji tasarrufu ve binanın performansına göre %40 temiz su harcanmış.
Bu bina ekonomik geliri az olan fabrika çalışanlarının çocuklarına tasarlandığı için inşaat bütçesi de bir o kadar kısıtlı. Yerel materyaller ve daha az teknolojik metodlar kullanılarak binanın yapımı oldukça düşük bir fiyata, tüm ekipmanları ile birlikte metrekaresi 500 dolara tamamlanmış.
Çocukların gelişiminde bahçe ve toprağın önemini 'Sağlıklı Bir Gelecek İçin Mutlu Çocuklar' yazımızda ele aldık.

İlgili Diğer Makaleler